De ce proprietarii de business-uri ar trebui să studieze tehnici de improvizație

De ce proprietarii de business-uri ar trebui să studieze tehnici de improvizație

Ultimii doi ani ne-au arătat că toți putem asista la schimbări drastice peste noapte și că uneori trebuie să ne adaptăm la un mod complet nou de a trăi și de a lucra. Circumstanțele create de pandemia de COVID-19 au arătat că anumite abilități au devenit esențiale pentru locurile de muncă, cum ar fi rezolvarea imediată a problemelor, agilitatea și adaptabilitatea.

A fi proactiv, a lua inițiative, a dezvolta idei și a le pune în practică, a face greșeli în timpul procesului de lucru și a învăța din aceste greșeli – toate acestea sunt astăzi elemente esențiale în călătoria de învățare antreprenorială a oricărui proprietar de business.

De ce improvizație?

Cuvântul „improvizație” are origini latine și înseamnă „neprevăzut” sau „din impulsul momentului”. Metoda pregătește și antrenează oamenii să pășească în necunoscut cu încredere, deoarece nimeni nu știe cu adevărat ce urmează într-o piesă sau într-un exercițiu improvizat. În fapt, cei care improvizează sunt pregătiți pentru a accepta, fără a mai încerca să planifice sau să controleze viitorul. A face față incertitudinii cu deschidere și curiozitate, a te putea adapta rapid la noile situații de viață și a găsi căi alternative nu au fost niciodată mai relevante decât acum, pentru lumea antreprenorială post-COVID-19.

Înafară de abilitățile menționate mai sus, lucrul cu metoda improvizației împinge oamenii să de dezvolte, printr-o experiență de învățare concretă și practică care activează atât nivelul fizic, cât și pe cel emoțional. Ceea ce experimentează participanții poate fi aplicat imediat: rezolvarea problemelor și găsirea de noi modalități creative de a contribui. Improvizația aplicată ajută astfel la construirea de atitudini, mentalități, abilități și obiceiuri.

Atitudini și mentalități

Imaginează-ți că ești pe scenă împreună cu un partener sau cu mai mulți și 100 de spectatori te urmăresc cu nerăbdare pentru a juca o poveste pe loc, fără a avea pregătit vreun text sau o scenografie. În cele mai multe cazuri, situația produce anxietate și întrebări nerostite, de genul: „dacă mă blochez?  dacă povestea nu va funcționa? ”.

Antreprenorii se confruntă, probabil, cu temeri similare, mai ales la începutul experienței lor, atunci când se confruntă cu primele obstacole. Modul în care improvizația abordează colaborarea este printr-o atitudine pozitivă, prin care se identifică oportunități în partener sau în echipă. Cei care practică improvizația sunt deschiși și curioși în legătură cu partenerii lor de scenă, lucrează împreună cu aceștia și îi percep ca pe niște co-creatori. Prin analogie, cum ar fi dacă toți proprietarii de business ar avea atitudini curioase și deschise față de partenerii de afaceri și clienții noștri? Probabil că afacerile s-ar dezvolta cu mult mai multă ușurință…

Improvizația funcționează pe baza unor principii precum acceptarea, generozitatea și spontaneitatea. Practicienii improvizației acceptă și prețuiesc ideile altor oameni și se bazează pe ele – iar acesta este fundamentul co-creării. Când o idee nu funcționează, nu este considerată a fi o idee proastă, ci că momentul la care a venit a fost nepotrivit. Generozitatea în co-creare înseamnă a oferi timp celor cu/pentru care lucrezi și atenție pentru a înțelege ce își doresc. Improvizația se bazează pe colaborare, abordarea curajoasă a colegilor și chiar solicitarea de sprijin, dacă este necesar. Aceasta este o lecție foarte importantă pe care antreprenorii o pot învăța cu ajutorul improvizației.

De reținut faptul că planificarea în improvizație înseamnă a gândi înainte și a pierde astfel legătura cu momentul prezent. A fi spontan necesită acțiuni în momentul de față. Deși planificarea în afaceri este fundamentală, flexibilitatea de a renunța la planuri, dacă este necesar și de a lua măsuri rapide, este la fel de importantă ca și planificarea. Ca antreprenor, este necesar să ai o viziune pe termen lung, precum și o planificare pe termen scurt și mediu. Astfel că este înțelept să știi cine este pe scenă acum, ce fel de resurse și ce oameni ar putea fi mobilizați pentru a face următorul pas spre îndeplinirea viziunii pe termen lung a companiei. Traducerea acestor principii în acțiuni necesită timp și dezvoltă o mentalitate; una în care schimbarea este nimic altceva decât un proces continuu de creație.

Abilități și obiceiuri

Destul de des în viața unui antreprenor se întâmplă ca acesta să se lovească de obstacole. Exact așa sunt și momentele de pe scenă, când cei care improvizează se blochează. Ceea ce îi ajută să continue povestea este faptul că rămân conectați cu partenerul de scenă. Dar cum totul este luat mai degrabă „în joacă”, toți vor trata momentele dificile ca pe o oportunitate și vor găsi o modalitate de a le integra în poveste și a continua.

Inovația este un rezultat direct al colaborării și este un proces de creație. Obiceiul de a te aventura cu curaj în viitorul necunoscut oferă o oportunitate de a acționa și de a vedea dinainte care idee se potrivește și funcționează mai bine pentru un anumit public țintă.

Nu în ultimul rând, practicarea exercițiilor de improvizație poate dezvălui aspecte necunoscute ale comportamentului uman. Este nevoie de conștientizare de sine pentru a recunoaște obiceiurile și modelele care ne susțin sau dimpotrivă, ne creează obstacole în interacțiunile noastre sociale. A fi conștienți de acestea și a le modifica ne poate schimba reacțiile în anumite situații și astfel poate schimba impactul și asupra celorlalți.

La Studio Impro credem că toți proprietarii de business-uri ar trebui să studieze tehnici de improvizație, fie pentru dezvoltarea personală, explorând o nouă perspectivă de sine, fie pentru dezvoltarea profesională. Actrița și profesoara Oana Pocan și trainerii în Improvizație din echipa Studio Impro pot proiecta ateliere personalizate care abordează în mod specific punctele dureroase actuale ale unui antreprenor sau a unei echipe din cadrul companiilor. Vă așteptăm cu drag să ne contactați la studioimprocluj@gmail.com

 

 

(sursa: https://youthatworkpartnership.org/)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://studioimpro.ro/wp-content/uploads/2020/04/Asset-3-1.png);background-color: #ffffff;background-size: cover;background-position: center bottom;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}