Dezvoltarea echipelor prin improvizație

Dezvoltarea echipelor prin improvizație

Sfaturi pentru sezonul rece, recomandarea expertului în domeniul X, sfaturi pentru educația copiilor, sfaturi pentru vacanța de iarnă cu copii sau fără, sfaturi pentru antreprenorii la început de drum sau cu experiență …spațiul public te inundă cu sfaturi zilnice. Și totuși…de câte ori ai auzit să se vorbească despre dezvoltarea prin improvizație sau alte tehnici teatrale? Pentru că da, improvizația te poate ajuta să te cunoști mai bine, să spargi limitele (auto)impuse, să îți regăsești dezinvoltura acasă sau la job, să comunici mai mult și mai bine, să râzi și să te joci din nou în timp ce construiești lucrurile serioase de zi cu zi. Și, ce crezi…improvizația este un instrument folosit cu succes în cadrul companiilor și foarte des pentru dezvoltarea echipelor!

Colaborarea este răspunsul de astăzi

Cu siguranță și pe tine te-a străfulgerat din când în când una sau mai multe dintre întrebările de genul: cum pot să-mi țin clienții satisfăcuți cu produsele/serviciile mele; cum pot să promovez inovația în firma sau organizația mea; cum pot să mă plasez și să rămân în fața concurenței; cum să fac să atrag și să păstrez angajați talentați; cum să îmi vând eficient produsele/serviciile și să cresc vânzările?

Ei bine, colaborarea este răspunsul de astăzi la modul în care o companie sau organizație poate rămâne inovatoare, centrată pe client, competitivă și profitabilă. Un raport al Școlii de Management Yale, citat de Forbes subliniază că: „Dacă vrei să depășești concurența, trebuie să te concentrezi nu numai asupra modului în care lucrează oamenii, ci și asupra modului în care lucrează împreună, ca echipă.” Se pare că organizațiile și companiile beneficiază de pe urma colaborărilor de success în cadrul echipelor. La fel și membrii echipelor, care menționează de multe ori că îi încearcă un sentiment fenomenal de împlinire în realizările grupului a ceea ce nu ar fi putut fi realizat ca individ.

Cum dezvolți o echipă

Dar nu poți forța oamenii să colaboreze. Cunoștințele pot fi oferite doar dacă oamenii doresc să facă acest lucru. Adesea, lucrul în echipă este adesea probabil să nu fie acceptat de trei tipuri de oameni, potrivit lui Carol Kinsey Goman, contributor la forbes.com și speaker internațional: Avarii, Reflexivii și Vizionarii. Ea spune că Avarii nu colaborează pentru că cred că păstrarea cunoștințelor îi face mai puternici. Reflexivii se fixează pe trecut pentru că nu au abilitățile necesare unui viitor cooperant, iar Vizionarii nu simt nevoia să colaboreze pentru că ei cred că au găsit deja răspunsul corect.

Dacă încerci să încurajezi colaborarea dintre oameni cu mentalități similare, te-ar putea ajuta câteva sfaturi, conform sursei citate:

  • Ajută-i pe Avari să realizeze că depozitarea de cunoștințe ar fi putut fi eficientă într-un timp în care informațiile aveau o perioadă de valabilitate mai lungă. Dar astăzi, când ritmul rapid al schimbării face ca cunoștințele să se învechească atât de repede, a ține de ele nu are sens. Noul model pentru a câștiga putere și influență include construirea unei reputații de a învăța rapid și a împărtăși ceea ce știi cât timp este încă valabil.
  • Reflexivii pot avea beneficii dacă adoptă o mentalitate de creștere. Mentalitatea este percepția pe care oamenii o au despre ei înșiși, și joacă un rol cheie în modul în care ei își evaluează capacitatea de a se schimba. Dacă au o mentalitate rigidă, oamenii cred că calitățile lor de bază, cum ar fi inteligența sau talentele lor, sunt pur și simplu trăsături fixe. Dar atunci când adoptă o mentalitate de creștere, oamenii cred că abilitățile lor pot fi dezvoltate și că ar putea învăța orice noi abilități de colaborare e necesar.
  • În lumea noastră din ce în ce mai complexă și ambiguă, Vizionarii trebuie să realizeze că există mai mult decât un singur răspuns corect la o provocare organizațională. Ceea ce înseamnă că o persoană nu trebuie să greșească pentru ca alta să aibă dreptate.

Rolul Improvizației

Deși Avarii, Reflexivii și Vizionarii au personalități distincte, ei au cel puțin un lucru în comun cu fiecare alt membru al echipei din care fac parte: nevoia umană de siguranță psihologică. Potrivit experților, în echipele în care toți membrii se simt apreciați personal și unde contribuția lor este respectată, oamenii sunt mai implicați și participă mai intens.

Iar asta este exact situația în care învățarea și aplicarea unei tehnici de improvizație poate ajuta! La baza improvizației se află regula „Da . . . şi”. Actorii de improvizație sunt învățați să nu-și contrazică niciodată partenerii de scenă. În schimb, sarcina lor este să accepte și să construiască pe orice s-a spus anterior.

Dacă actorul X oferă sugestii, iar după fiecare dintre ele actorul Y răspunde: „Da . . . dar” și oferă un motiv pentru care nu se poate face, după câteva minute, ei schimbă rolurile iar Y oferă sugestii și X răspune: „Da. . . și”, apoi adaugă o idee care se bazează pe planul pe care Y îl creează. Acest scurt exercițiu de improvizație, recomandat de Goman le permite oamenilor să experimenteze exact cât de dificil este să continue să contribuie chiar și atunci când ideile lor sunt respinse. Dar mai ales, cât de ușor curg ideile atunci când oamenii simt că contribuția lor este recunoscută și apreciată.

Deci, dacă îți dorești să fii un lider cooperant, creează în firma sau organizația ta un mediu în care toți membrii echipei să simtă că pot vorbi fără teama de respingere sau ridicol. Poți folosi regula din improvizație „Da. . . și” ca să vezi cum te poate ajuta la crearea siguranței psihologice atât de necesară fiecăruia dintre noi și în care colaborarea și împărtășirea cunoștințelor se întâmplă în mod natural, Chiar și pentru Avari, Reflexivi și Vizionari.

Trei abilități învățate prin Improvizație care îmbunătățesc echipa

Munca de succes în echipă necesită trei competențe pe care improvizația le poate dezvolta: receptivitate, vulnerabilitate și team-building, potrivit lui Wendy Hanson, coach și co-fondator al programului ”Better Manager”.

Receptivitatea

Regula improvizației „Da… și”  poate fi tradusă în alte cuvinte ”nu distruge ideile altora”. Piesa progresează doar dacă toți actorii lucrează împreună pentru a dezvolta povestea. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să acționezi în conformitate tot ceea ce iese din gura celuilalt. Într-un cadru profesional, aceasta înseamnă pur și simplu să rămâi cu mintea deschisă la noi idei și direcții. A rămâne fidel unui anumit fel în care lucrurile au fost făcute întotdeauna ar putea aduce marje de profit constante, dar nu va schimba lumea (sau compania) în niciun fel semnificativ. În cadrul companiei poți (și ar trebui) să spui ”nu” anumitor lucruri, dar cel puțin ia în considerare beneficiile posibile ale unei idei înainte de a o arunca complet la coșul de gunoi, potrivit sursei citate.

Vulnerabilitatea

Probabil te întrebi: „Este vulnerabilitatea într-adevăr o abilitate?”. Hanson spune categoric că da. Deși nu se vorbește adesea despre aceasta ca despre o abilitate, vulnerabilitatea necesită practică. Este nevoie să știi că ideea sau sugestia ta poate să nu fie acceptată de toți și să fii dispus să o oferi oricum, indiferent de consecințe. Primul nostru instinct este de obicei să ne imaginăm la proporții catastrofice rezultatul potențial, dar o evaluare sinceră va dezvălui adevărul: consecințele eșecului sunt mult mai puțin severe decât anxietatea pe care ți-o provoci. După cum se spune, dacă nu încerci, eșecul ți-e garantat.

Team-building

Există nenumărate exerciții de teambuilding, dar improvizația este probabil una dintre cele mai eficiente. De ce? Din cauza modului în care încadrează ideile noi ca fiind bune, până când se demonstrează contrariul. Adesea, mediul de muncă din companie este inutil de competitiv. Fie că este vorba despre un impuls personal sau așa impune cultura organizațională, a fi prea competitiv la locul de muncă poate crea conflicte inutile și poate deraia procesele de colaborare.

Care sunt nevoile tale?

Una dintre regulile improvizației este să-i faci pe toți membrii echipei să dea bine, ceea ce inversează structura obișnuită de stimulente cu care suntem obișnuiți la locul de muncă. În timp ce, în mod normal, s-ar putea să muncești din greu pentru a te diferenția de echipă, improvizația te obligă să lucrezi cu și prin alții pentru a construi pe baza ideilor lor. Întrucât prima regulă a improvizației este „Da și…”, nu ai de ales decât să accepți ceea ce a fost prezentat și să încerci să îmbunătățești. Această inversare poate ajuta, în timp, la reprogramarea oamenilor pentru a deveni mai orientați spre a lucra în echipă, în situațiile de zi cu zi.

Gândirea din mers, dezvoltarea capacității echipei și receptivitatea la condițiile în schimbare sunt lucruri care se cer tuturor liderilor, în special în epoca post-Covid. Dacă te străduiești de ceva timp să găsești modalități de a deveni mai adaptativ, mai cooperant și mai orientat spre echipă, improvizația poate fi cea mai rapidă modalitate de a învăța trucuri noi.

Spune-mi ce nevoi ai la studioimprocluj@gmail.com sau la telefon 0766333418. Te ajut cu drag, împreună cu echipa mea. Oana Pocan

 

(sursa: forbes.com)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://studioimpro.ro/wp-content/uploads/2020/04/Asset-3-1.png);background-color: #ffffff;background-size: cover;background-position: center bottom;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}