“Desene animate ” Live

“Desene animate ” LiveTeatru cu păpuși, o alternativă la tehnologia media

Tehnologia acaparează tot mai mult atenția copiilor și, din păcate, terenul de joacă s-a mutat în fața calculatorului, a tabletei sau a telefonului. Cercetările din ultimii ani arătă că  impactul tehnologiei asupra copiilor (până la 12 ani), prin efectul stimulilor vizuali şi acustici asupra dezvoltării creierului, se resimte la nivelul comunicării directe, al relaționării și al interacțiunii umane. Conflictele inerente dintre copii pe care generațiile mai mari le gestionau și le rezolvau “în fața blocului” și pe terenul de joacă s-au transformat azi, în crize de furie, frustrare, agresivitate și violență în fața unui ecran de dimensiuni variate. Aceste comportamente ajung să se manifeste și în mediu școlar, dăunând atât atmosferei de la clasă cât și relațiilor cu ceilalți.

desene-animate-liveÎn acest context, propunem o alternativă la jocurile și desenele animate prin organizarea unor ateliere creative unde vom folosi diverse tehnici și metode teatrale menite să dezvolte abilități cognitive (atenție, concentrare, memorie, imaginație, gândire) și de comunicare (limbaj corporal și verbal, ascultare activă și empatie). De asemenea, sunt vizate aptitudinile motorii fine care implică coordonarea mână-ochi, a degetelor, mobilitatea articulară, forța musculară (lipire, coasere, tăiere, mânuire păpuși).  În acest fel teatrul își va releva funcția sa instructiv-educativă, facilitând comunicarea și colaborarea intergrup, favorizând utilizarea inteligențelor multiple ale copiilor.

Valențele ludice ale teatrului de păpuși facilitează, pe de o parte, deschiderea și relaxarea copiilor făcând astfel posibilă stimularea imaginației, manifestarea creativității și a talentului artistic. Pe de altă parte, prin intermediul păpușii copilul poate să își comunice emoțiile fără jenă, fără teama de a fi criticat, judecat sau certat, simțindu-se în siguranță sub “masca” păpușii. El poate da glas nevoilor, dorințelor, frustrărilor și bucuriilor sale revelându-se astfel funcția terapeutică a teatrului. Prin intermediul păpușii este permisă examinarea și jucarea unor subiecte delicate fără prejudecăți și jigniri.

Prin intermediul teatrului cu păpuși, copilul își poate manifesta potențialul creativ și artistic, învață să colaboreze cu ceilalți, este încurajat să facă parte dintr-o echipă, empatizează cu păpușa pe care o construiește singur, învață coordonarea și devine conștient de spațiul în care se mișcă, de mediul înconjurător. Putând să-și manifeste personalitatea sub masca păpușii, el dobândește o mai mare încredere în sine, depășindu-și inhibițiile.

PhD. Oana Pocan