Despre improvizaţie

Despre improvizaţie

Improvizaţia teatrală este o călătorie de descoperire a unor noi orizonturi de cunoaştere, explorare şi experimentare a propriilor potenţialităţi: fizice şi psihice. Un loc în care avem libertate deplină: putem fi oricine, orice, oriunde. Un loc unde imaginaţia este descătuşată.
Este piatra de temelie a pregătirii actorului, însă mai important este faptul că este o activitate practică de dezvoltare personală.

Cunoaşterea de sine

Exerciţiile şi jocurile de improvizaţie sunt ca o oglindă. Cu ajutorul lor privim în sinele nostru, observăm şi ne conştientizăm gândurile, emoţiile, comportamentele şi capacităţile. Cunoaşterea şi reflectarea asupra sinelui, descoperirea potenţialului personal duce la o creştere a încrederii în sine, la acceptarea şi valorizarea propriei persoane. Acum ne putem îndrepta privirea spre ceilalţi, spre a-i cunoaşte şi înţelege.

Colaborarea

Fiecare om simte nevoia de a fi implicat în ceva mai presus de el. Improvizaţia satisface această nevoie, deoarece oamenii se pot exprima creativ şi pot lucra împreună pentru a realiza ceva ce nu pot de unii singuri. În improvizaţie participanţii interacţionează pentru a atinge un obiectiv comun – de obicei, relatarea (prin expresie corporală şi/sau verbală) unei poveşti bune. Obiectivul poate fi atins de oameni care muncesc împreună, în armonie.

Comunicarea

Fiinţa umană nu poate să nu comunice. Improvizaţia ne învaţă şi ne obligă să exersăm abilităţi esenţiale de comunicare: ascultare activă, exprimare, coordonare, relaţionare și care au un efect pozitiv în viaţa de zi cu zi.

Expresivitatea corporală

Improvizaţia trezeşte corpul, felul în care se mişcă în spaţiu şi învăţăm să “citim” limbajul corporal al celorlalţi. Conştientizarea exprimării fizice este foarte importantă pentru o comunicare eficace. Mintea şi trupul sunt una; modul în care ne folosim corpul este influenţat de gândurile şi acţiunile noastre.

Simţul Kinestetic

În timpul improvizaţiei se creează în spaţiu obiecte, medii şi oameni imaginari. Pentru a înţelege lucrurile create, trebuie să ne dăm seama unde se situează acestea în spaţiu. Împărţirea scenei însemnă că trebuie să ştim unde se află ceilalţi şi ce fac.

Creativitatea

Exprimarea creativă, în orice formă este fundamentală pentru bunăstarea fizică, emoţională, spirituală. Prin creativitate ne dezvoltăm personal. Creativitatea este ca un muşchi; trebuie lucrat pentru a se putea dezvolta.

Improvizaţia dezvoltă creativitatea, flexibilitatea mentală și emoțională, imaginaţia, gândirea şi spontaneitatea.

Ce înseamnă încrederea în sine?

“Înainte de orice, este o experienţă. Înseamnă să vezi că poţi face faţă provocărilor cotidiene. Înseamnă să ai încredere în capacitatea ta de a gandi, de a învăţa, de a alege, de a lua decizii, de a te adapta la schimbări… Si înseamnă să ştii că meriţi fericirea. Să ai aceasta încredere de bază este o chestiune de supravieţuire. Să recunoşti ceea ce alimenteazş stima de si¬ne şi ceea ce o deteriorează e una din¬tre provocările ce trebuie înfruntă-te pentru a trăi conştient, lucid. Pentru că realitatea este uneori diferită de ceea ce credem noi” (Nathaniel Branden – psihoterapeut şi filozof canadian, părintele mişcării Self-Esteem)

“Trebuie să ai încredere în propriile posibilităţi pentru a te realiza şi dezvolta. Altfel, îţi cheltuieşti întreaga energie încercand să te calmezi şi să te aperi, în loc să te împlineşti. Ca să comunici mai bine cu ceilalţi trebuie să încetezi să te temi de judecata lor şi să te eliberezi de dependenţa faţă de ei”. (Marie Haddou – psiholog si scriitoare)

“Un individ încrezător în sine posedă un eu puternic şi echilibrat care-şi cunoaşte limitele, îşi asumă contradicţiile, îndoielile, lipsurile, fiind în acelaşi timp conştient de resursele sale, de convingeri, speranţe, de determinarea şi de serenitatea sa”. (Marie Haddou)